Home » Scheidingsadvies » Alimentatieberekening

Alimentatieberekening

Bij een echtscheiding of het beëindigen van een geregistreerd partnerschap kun je te maken krijgen met alimentatie. Echt-Scheidingsadvies maakt desgewenst voor jullie een berekening van de kinderalimentatie en partneralimentatie. Alimentatie kan veel invloed hebben op het aanschaffen van een nieuwe woning of het ontvangen van huurtoeslag en andere fiscale toeslagen. Hierin kijken en denken we graag met jullie mee. Op basis van de alimentatieberekeningen kunnen jullie beter bepaalde beslissingen maken.

Kinderalimentatie

Als je uit elkaar gaat, maken jullie afspraken over jullie kind(eren). Ook financiële afspraken moeten er gemaakt worden. Indien er minderjarige/jongvolwassen kinderen zijn, zullen we een kinderalimentatieberekening maken wat de kosten van de kinderen zijn en hoe deze kosten naar evenredigheid door jullie beide als ouders gedragen worden.
Op het moment dat de kinderalimentatie bepaald is, kan er een berekening gemaakt worden voor partneralimentatie.

Partneralimentatie

Tijdens jullie huwelijk/geregistreerde partnerschap zorgen jullie voor elkaar, ook financieel. Na het beëindigen van jullie relatie kan er een onderhoudsplicht bestaan voor de ex-partner. Partneralimentatie ontvangen is een keuze en kan afhangen van de omstandigheden.
Het uitgangspunt voor de vaststelling van de hoogte van de partneralimentatie zal een partneralimentatieberekening zijn, of hetgeen jullie willen afspreken.

Je kunt afzien van partneralimentatie, maar indien er een bijstandsaanvraag gedaan wordt, kan de sociale dienst deze uitkering alsnog verhalen op de ex-partner. In de meeste overige gevallen is het ontvangen van partneralimentatie een keuze. Je kunt hiervan afzien of indien jullie samen andere bedragen afspreken mag dat ook. Jullie nieuwe situatie inzichtelijk maken nadat de alimentatie is betaald of ontvangen, kan veel inzicht geven en helpen om hierin een juiste keuze te maken.

De afspraken die jullie maken over de kinderalimentatie en partneralimentatie leggen we vast in het scheidingsconvenant en het ouderschapsplan.

 

Het is ook mogelijk om alleen een alimentatieberekening te laten maken of een second opinion aan te vragen, zonder verdere begeleiding bij het scheidingsproces. Neem contact met ons op voor de tarieven.

Alimentatie